Όχι, δεν προβλέπεται επιπλέον επιδότηση στο κόστος εγκατάστασης. Παρόλα αυτά όμως η υψηλή τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΔΕΗ (0,55 ευρώ/κιλοβατώρα ), εξασφαλίζει ένα καλό ετήσιο εισόδημα που εγγυάται για την απόσβεση της επένδυσης μέσα σε 5-12 χρόνια (ανάλογα με κάποιες παραμέτρους κόστους εγκατάστασης, ηλιαφάνειας, δανειοδότησης και άλλα). Μιά μέση περίοδος απόσβεσης μπορούν να θεωρηθούν τα 7 χρόνια.
Όχι. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ δεν εμπλέκεται με κάνεναν τρόπο στην όλη διαδικασία. Θα υπογράψεται 2 συμβάσεις με την ΔΕΗ. Η μια αφορά την σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος με το δημόσιο δίκτυο και την τοποθέτηση του νέου μετρητή “χελώνα”, ενώ η άλλη θα είναι η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει πάντως η υποχρέωση για ενημέρωση της ΡΑΕ σχετικά με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Το μικρό μέγεθος του οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος εξασφαλίζει ότι η ενέργεια που παράγεται αντιστοιχεί περίπου σε αυτήν που καταναλώνεται κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Συνεπώς δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο. Ο πολίτης παραγωγός- καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κ.λπ.) είτε είναι επιτηδευματίας είτε όχι.
Ναι! Για καθαρά τεχνικούς λόγους (όπως πχ κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο) η ΔΕΗ έχει τι δικαίωμα να αρνηθεί το αίτημα σας για προσφορά σύνδεσης.
Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή μικρή επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα για τα Οικιακά φωτοβολταικα στέγης αρκεί να υπάρχει σύνδεση με την ΔΕΗ. Δηλαδή το κτίριο στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος να διαθέτει μια “χελώνα” σύνδεσης στο δίκτυο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλετκρισμού. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης έχουν είτε οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή έπειτα από συμφωνία του συνόλου, είτε ένας εξ αυτών μετά την παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους
Ο Κ.Α.Ε.Κ. είναι ένας δωδεκαψήφιος αριθμός που προσδιορίζει μοναδικά οποιοδήποτε γεωτεμάχιο- ακίνητο έχει αποτυπωθεί με ένα μοναδικό αριθμό τον λεγόμενο Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου (KAEK) στον Ελληνικό χώρο.
- Τα δύο πρώτα ψηφία του κωδικού προσδιορίζουν τον Νομό στον οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο π.χ. ο κωδικός 05 είναι ο Νομός Αττικής , ο Κωδικός 19 είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης ). Η διοικητική ονομασία αφορά τους ΟΤΑ όπως ήταν με το σύστημα διοικητικής διαίρεσης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, όχι όπως είναι σήμερα με το σύστημα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
- Τα τρία επόμενα ψηφία προσδιορίζουν τον Δήμο ή την Κοινότητα εντός του νομού αναφοράς. Η διοικητική ονομασία αφορά τους ΟΤΑ όπως ήταν με το σύστημα διοικητικής διαίρεσης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
- τα δύο επόμενα προσδιορίζουν τον «κτηματολογικό τομέα»[1]
- τα δύο επόμενα προσδιορίζουν την «κτηματολογική ενότητα»[2] (η οποία, για αστικές περιοχές προσδιορίζεται με το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ για αγροτικές περιοχές προσδιορίζεται με μία ομάδα γειτονικών γεωτεμαχίων τα οποία κατά προτίμηση περιβάλλονται από φυσικά όρια)
- Τα τελευταία τρία ψηφία αποτελούν τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.
Οποιαδήποτε συναλλαγή με τα κτηματολογικά γραφεία γίνεται με τον ΚΑΕΚ .
Αν δεν το γνωρίζουμε μπορούμε να τον αναζητήσουμε
α) στα αλφαβητικά ευρετήρια που υπάρχουν στα κτηματολογικά γραφεία για όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Να σημειωθεί οτι στα αλφαβητικά ευρετήρια εμφανίζονται ΟΛΑ τα ακίνητα που έχει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο συγκεκριμένο κτηματολογικό γραφείο ή
β) με αναζήτηση στους χάρτες της κτηματογράφησης με οδό , αριθμό , τοπωνύμιο κλπ.
γ) Ένας τρίτος και πρακτικό τρόπος είναι να πληροφορηθούμε τον ΚΑΕΚ ενός γειτονικού ακινήτου . ¨Οπως αναφέρθηκε οι ΚΑΕΚ δίνονται στα ακίνητα σε συνεχόμενη σειρά , οπότε άν έχουμε τον ΚΑΕΚ ενός γειτονικού ακινήτου τότε αναζητούμε το συγκεκριμένο ακίνητο στον πλησιέστερο αριθμό ΚΑΕΚ. Η αναζήτηση είναι ακόμη πιό εύκολη σε πολυκατοικίες οπότε το οικόπεδο είναι ίδιο για όλα τα διαμερίσματα και το μόνο που διαφέρει είναι η κατάληξη π.χ. 0/2 ή 0/24
Άν δε μπορούμε με τους τρόπους αυτούς τότε μπορούμε να ζητήσουμε με αίτηση ένα πιστοποιητικό κτηματολογικών εγγραφών για συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο εμφανίζονται όλα τα ΚΑΕΚ με τα ακίνητα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αναζητούμε.
Τα πιστοποιητικά τα οποία εκδίδει το κτηματολογικό γραφείο είναι διαφορετικά από αυτά που εξέδιδε μέχρι σήμερα το Υποθηκοφυλακείο . Για να δείτε την αντιστοιχία μεταξύ των εκδιδομένων μέχρι σήμερα πιστοποιητικών από το Υποθηκοφυλακείο πρός αυτά που εκδίδει σήμερα το κτηματολογικό γραφείο βλέπε τον σχετικό πίνακα αντιστοίχισηςπιστοποιητικών υποθηκοφυλακείου πρός τα πιστοποιητικά του κτηματολογίου
Όπως θα έχετε ήδη ακούσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θέλουν να εκμισθώσουν ή να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, είναι πλέον υποχρεωμένοι να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, Π.Ε.Α., στη “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας”, δηλαδή στα μισθωτήρια συμβόλαια που υποβάλλονται μέσω taxisnet.
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σημείο της υποχρεωτικότητας για ενεργειακό πιστοποιητικό εκ του νόμου για κάθε ιδιοκτήτη. Ειδικότερα το ΠΕΑ είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για μίσθωση ή μεταβίβαση ακινήτου.
Πιο συγκεκριμένα, με το Άρθρο 58 παρ. 3 του Ν. 4342/2015, ορίζεται ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr.
Η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή από την ημέρα ισχύος του Νόμου, δηλαδή από τις 09/11/2015 και αφορά και τις μεταβιβάσεις και μισθώσεις ακινήτων.
Πότε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτικό;
Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό εφόσον δεν υφίσταται ισχύον ΠΕΑ – μεταξύ άλλων – κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας. Περαιτέρω, κατά την πώληση ή μίσθωση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, επιδεικνύεται από τον ιδιοκτήτη το ΠΕΑ ή αντίγραφό του, στον υποψήφιο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή και παραδίδεται αυτό στο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή.
Περαιτέρω, η ως άνω υποχρέωση υφίσταται από 09.01.2011 και εφαρμόζεται:
- από 09.01.2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιρίων.
- από 09.12.2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιριακών μονάδων.
Ως μίσθωση ακινήτου νοείται η σύμβαση με την οποία ο εκμισθωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας στον μισθωτή και ο μισθωτής να καταβάλει το συμφωνημένο τίμημα ως μίσθωμα για όσο χρόνο διαρκεί η μισθωτική σχέση.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ύπαρξη και διάθεση του ΠΕΑ κατά τη μίσθωση επιβεβαιώνεται με την καταχώρηση των στοιχείων του στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, η οποία είναι υποχρεωτική από 09.11.2015.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υφίσταται υποχρέωση ύπαρξης ισχύοντος ΠΕΑ και καταχώρησης των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας εφόσον συντρέχουν αθροιστικά τα ακόλουθα:
- απαιτείται, από τη νομοθεσία να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό
- πρόκειται για κατάρτιση νέας σύμβασης μίσθωσης σε νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο και
- η υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας (και όχι η ημερομηνία σύνταξης τυχόν συμφωνητικού μίσθωσης) έγινε από την 9η Νοεμβρίου 2015 και έπειτα.
Επισημαίνεται ότι, οι υπόχρεοι οφείλουν σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας να εκδώσουν (εφόσον δεν έχουν ήδη εκδώσει) και να συμπληρώσουν τα στοιχεία του ΠΕΑ στα σχετικά πεδία της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας.
Συνεπώς, η ως άνω υποχρέωση για ΠΕΑ δεν υφίσταται:
- Σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης καθώς για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής.
- Oταν, για οποιοδήποτε λόγο, γίνει μεταβίβαση της σύμβασης μίσθωσης (π.χ. σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων).
Τέλος, σε μισθωμένες κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50τ.μ.), για τις οποίες το ενεργειακό πιστοποιητικό κατέστη υποχρεωτικό από 01.01.2016, δεν υφίσταται υποχρέωση ύπαρξης ισχύοντος ΠΕΑ και καταχώρησης των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας εφόσον:
- η ημερομηνία σύνταξης του έγγραφου συμφωνητικού μίσθωσης, όπως αυτή καταχωρείται στο πεδίο “Ημερομηνία σύνταξης συμφωνητικού” της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, είναι προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2016 ή
- η ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, είναι προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2016, σε περίπτωση που δεν έχει συνταχθεί ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης.
Πρόστιμα μη έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση μη έκδοσης του πιστοποιητικού επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ στον κατά νόμο δικαιούχο, δηλαδή στον ιδιοκτήτη ή εντολοδόχο διαχείρισης του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη. Τέλος, η έκδοση του πιστοποιητικού θα πρέπει να προηγείται της υπογραφής του συμβολαίου μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή, καθώς σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού θα πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο συμβόλαιο.
Ενεργειακό πιστοποιητικό δικαιολογητικά:
- Το συμβόλαιο ιδιοκτησίας (οποιοσδήποτε τίτλος ιδιοκτησίας, πχ από γονική παροχή, αποδοχή κληρονομίας, δωρεά, μεταβίβαση, αγορά κλπ.)
- Τον ΚΑΕΚ :Kωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, είτε ο Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης και ο Κωδικός Ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε αυτό το στοιχείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική σελίδα της “Κτηματολόγιο ΑΕ”. (κανονικά απαιτείται για την ολοκληρωμένη έκδοση του Πιστοποιητικού, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης στο δήμο που ανήκει το ακίνητο ή δεν μπορεί να βρεθεί αυτός ο αριθμός, το Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί και να αναγραφεί ότι δεν προσκομίσθηκε)
- Οικοδομική Άδεια . Δεν απαιτείται οικοδομική ά για ακίνητα που ανεγέρθηκαν πριν από 14/3/1983.
- Αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδίων – Κάτοψη ή σκαρίφημα (αν δεν υπάρχει, την εκδίδουμε με 10-20 ευρώ, αναλόγως τα τ.μ. του διαμερίσματός σας)
- Φύλλο συντήρησης καυστήρα. Aν χρησιμοποιείται θέρμανση στο ακίνητο ή αν δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο πρόσφατο φύλλο συντήρησης, θα θέλαμε, ερχόμενοι για την αυτοψία να έχουμε πρόσβαση στο λεβητοστάσιο για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις.
Βασίζεται σε μία γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του σωστού σχεδιασμού, της πρόβλεψης και της σωστής επιλογής δομικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον που ενισχύουν τα θετικά χαρακτηριστικά του κτηρίου.
Μελετάμε και σχεδιάζουμε μαζί σας, για να πετύχουμε το αρμονικό αποτέλεσμα συνδυάζοντας τις προσωπικές σας επιλογές με τη δική μας επιστημονική κατάρτιση, πείρα και αρχιτεκτονική αντίληψη.
Προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Σημαντικό είναι πως το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχει εκδοθεί με βάση τον νέο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων), ο οποίος δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουλίου. Επομένως, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παλιότερα πιστοποιητικά.
Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή των μεμονωμένων διαμερισμάτων, η αίτηση θα πρέπει να υπογράφεται από όποιον έχει δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) του ακινήτου ή την επικαρπία του. Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει πρώτα την κατοικία στο Ε9. Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που δεν κατοικούνταν τη χρονιά που αντιστοιχεί στη φορολογική δήλωση που κατατέθηκε μαζί με την αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία σε μία από τις 2 προηγούμενες χρονιές. Δυνατότητα ένταξης στο «Εξοικονομώ» θα έχει και μία πολυκατοικία συνολικά. Προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε αυτή την περίπτωση, υποβάλλεται αίτηση από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας κατόπιν γενικής συνέλευσης, που συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό για ολόκληρη την πολυκατοικία και με την οποία συνδέονται οι επιμέρους αιτήσεις των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που θέλουν να αναβαθμίσουν τα διαμερίσματά τους. Όσοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να αναβαθμίσουν το διαμέρισμά τους, ή δεν θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ», θα συμμετάσχουν με δικούς τους πόρους στο κόστος των κοινόχρηστων παρεμβάσεων.
Πριν από την online διαδικασία, το πρώτο βήμα θα είναι η ενεργειακή επιθεώρηση από ενεργειακό επιθεωρητή, για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και η επιλογή των παρεμβάσεων που θα επιφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επισκεφθεί την πύλη για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα παραπάνω δεδομένα, τον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων, όπως και τα οικονομικά του στοιχεία. Για τη συμπλήρωση της φόρμας μπορεί να χρησιμοποιεί σύμβουλο έργων. Αν γίνει δεκτή η ένταξή του, τότε θα δεσμεύεται το αντίστοιχο ποσό επιχορήγησης, ενώ στην περίπτωση που επιλέξει τραπεζικό δανεισμό, έπειτα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, θα μπορεί να εκταμιεύσει ως προκαταβολή έως και το 70% του δανείου. Το υπόλοιπο ποσό, όπως και η επιχορήγηση, θα αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την έκδοση του δεύτερου ΠΕΑ που θα αποδεικνύει πως επιτεύχθηκε ο στόχος, αφότου βέβαια ολοκληρωθεί πρώτα ο συνολικός έλεγχος.
Με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου, στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ», ο επιθεωρητής μπορεί να αποφασίσει την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος και την αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων. Όσον αφορά τον ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου, όπως επίσης και συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας.
Στις δαπάνες που καλύπτονται συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ για κάθε είδους αγορά ή αμοιβή, αλλά και κόστος εργασίας με τις ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, όπου αυτές χρειάζονται. Επίσης, μπορούν να ενταχθούν απαραίτητες εργασίες όπως σκαλωσιές ή υγρομονώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέσα σε 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής θα πρέπει ο δικαιούχος να έχει «ανεβάσει» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως και τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Κάτι που σημαίνει πως νωρίτερα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις.